Yüz bölgesindeki kırışıklık ve çökmeler için otolog fibroblastlar, 1995 yılından beri ABD’de kullanılmaktadır. İngiltere ve Avustralya’da ise 2002 yılından itibaren kozmetik uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır. Cilt yenilenmesi işlemlerinde kişiye fazla zarar vermeyen bir yöntem olarak düşünülmektedir. Bu canlı hücrelerin enjeksiyon yerindeki şişlik ve kızarıklık dışında yaptığı fazla bir yan etkisi de yoktur.
Kırışıklıkların en önemli nedeni cilt dokusunu oluşturan komponentlerin, en çok da kolajenini azalması ve zayıflamasıdır. Bu bölgeye kolajenin enjeksiyonu çabuk etki elde etmek için yapılan işlemlerden birisidir. Enjekte edilen kolajenler yaklaşık iki ile dört ay içinde enzimler tarafından yıkılırlar. Otolog fibroblast uygulaması ise bu kolajenin yerine, kolajeni üreten fibroblastların enjekte edilmesi yöntemidir. Böylece kolajenin üretim süresini daha fazla uzatmış oluruz. Kişinin kendi fibroblastları yerine başkasının fibroblastları konursa doku reddi gerçekleşme ihtimali vardır. Bu yüzden en iyisi kişinin kendi fibroblastlarının kullanılmasıdır. Ancak buradaki sorun da, bu kadar fazla fibroblast için fazla cilt dokusunun gereksinimidir. Doku kültürü yaparak bu sorunun çözümü sağlanır.
Cilde lokal anestezi yapılarak 4 mm’lik bir parça, kulak arkasından alınır. Daha sonra burası cilt yapıştırıcısı ile bir araya getirilir. Alınan cilt örneği, içindeki fibroblastların çoğaltılması için laboratuvara gönderilir. 2-4 haftalık bekleme döneminden sonra yeni oluşan fibroblastlar kullanılmaya hazır hale gelirler. Her kişinin hücre kültürünün büyüme hızı aynı değildir. Bu yüzden süreler kişiden kişiye değişecektir. İlk enjeksiyondan sonra ikinci tedavi yaklaşık bir ay sonra olacaktır.
Kırışıklık, yara izleri, akne izleri, dudak biçimlendirme, derin çökmeler ve bazı cilt hastalıkları nedeniyle oluşmuş cilt bozukluklarında otolog fibroblast enjeksiyonları yapılabilir.
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, kırışıklık tedavisinde bu işlem, uzun etkili, güvenli ve etkin bir yöntemdir. Kişinin kendi hücreleri kullanıldığı için alerji reaksiyonu gelişmemektedir. Vücut kendi hücrelerini tanıdığı için yabancı maddelere karşı yaptığı gibi, onları yok etmeye veya dışarı atmaya çalışmaz. Kişinin kendi hücreleri sadece yeni kolajen üretmekle kalmaz. Aynı zamanda cildin yenilenmesi ve tamiri için de katkıda bulunur. Bu özellik diğer cilt dolgu malzemelerinde görülmez. Diğer yöntemlere göre üstünlükleri nelerdir ? Kişinin kendi dokusu kullanıldığı için alerji yapmaz. Yan etkisi yoktur. Daha uzun etki sürelidir. Pek çok alanda uygulanabilir. Uygulamadan önce herhangi bir test gerektirmez.